24 Nisan 2008 Perşembe

süngerler

Arkadaşlar ben bunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım, meğer süngerler hayvanmış. Ben onları hep bulaşık yıkarken kullanılan bir nesne olarak bilmiştim. Dış görünüşleri de hiç hayvana benzemiyor üstelik. Bitkiyi daha çok andırıyor... Neyse biz ne kadar konuşursak konuşalım süngerlerin hayvan olduğu gerçeğini değiştiremeyiz. Şimdi de isterseniz sizi süngerler hakkında bilgilendirelim.

Çok hücreli hayvanlar arasında en ilkel canlılardır.
5000 den fazla sünger türü vardır bunlar 7500m derinlikte bile yaşarlar.
Göze çarpacak derecede güzel, çeşitli boy ve renktedirler.
Süngerleri diğer hayvanlardan ayıran vücutlarındaki YAKA hücreleri tarafından oluşturulan odacıklardır. Bu odacıklar sudaki bakteri, küçük yosun ve organik atıkları yuttuktan sonra bunları besin torbacığı denilen hücrelere geçirirler. (Sindirim hücresi)
Bir sünger kanallarından günde 110 lt su pompalıyabilir.(etkin bir filtre!)
10 cm boyunda ve 2 cm kalınlığında bir süngerin 2 milyonu aşkın yaka hücresi vardır.
Süngerlerin çoğu erseliktir. Sperm ve yumurtalarını ayrı zamanda bırakırlar. Bu da süngerin kendini döllemesini engeller.
Süngerler aseksüel (tomurcuklanma) ile de üreyebilirler. Bazı sünger türleri çok alçak/yüksek sıcaklık, kuraklık, çevre kirliliği, besin yetersizliği gibi durumlarda soylarını devam ettirebilmek için GEMMÜL (küçük tomurcuk) denen bir grup hücre bırakırlar.Tomurcuk uygunsuz çevre koşullarına dayanıklıdır.
Süngerlerin dikkati çeken özelliklerinden biri de parçalandıkları zaman yeniden hayata dönmek için birleşebilmeleridir.
Normal bir süngerin yaşam süresi birkaç yılla 20 küsür yıl arasında değişir. Son zamanlarda katı sünger adı verilen ve birkaç yüzyıla kadar yaşayabildikleri sanılan bir tür sünger bulunmuştur.
Süngerler küçük bir yere tutunup orada beslenebilirler. Veya mercan ya da diğer katı deniz cisimlerinin alt taraflarında ufak çatlaklar oluşturur buraya yerleşirler.
Süngerler bir çok deniz hayvanının sığınağıdır. Çok büyük tür süngerler kanallarında binlerce karidesi barındırır. Bir tür denizyıldızları süngerlere sarılıp dinlenir. Yengeç, balık ve hatta denizkestaneleri vazo tipindeki süngerlerin dibinde düşmanlarından saklanırlar.
Süngerlerin düşmanları dostlarına oranla çok azdır. Soğuk ve ılıman kuşak denizlerinde denizyıldızı ve deniz sarmaşığı süngerin düşmanlarıdır. Tropik denizlerde ise bazı balık ve denizkestaneleri süngeri kemirir ya da parçalar. Deniz kaplumbağaları da arada bir süngerden büyük parçaları ısırarak koparır.
Günümüzde süngerler ilaç yapımında kullanılmaya başlanmıştır.
Ayrıca süngerlerin bazı kanser türlerine karşı yararlılığı söz konusudur.
...sünger fotoğrafları için tıklayınız...

Hiç yorum yok: